Hardloopschoenen die Sportplezier geven

run shoes

– Tekst: Anjolie Engels-Wisse

Hardloopschoenen aanschaffen voor jezelf is al een aardig moeilijke opgave met zoveel keus in de sportwinkels en in de online shops. Neutraal of antipronatie, demping, stabiliteit, verschillende leestbreedtes en elk paar loopt weer iets anders. We fit Together geeft een stappenplan weer voor als je jezelf wilt verrijken met een nieuw paar hardloopschoenen.

Dit beseffende lijkt een geschikt en passend paar opduikelen voor een ander wel heel moeilijk. En dan vooral als je een geschikt paar schoenen voor je kind wilt vinden waarop hij / zij goed uit de voeten kan tijdens sportieve activiteiten. Een kindervoet groeit gedurende het seizoen en bovendien zijn de voet- en enkelspieren volop in ontwikkeling.

Hardloopschoenen voor kinderen

Wanneer je op zoek gaat naar een hardloopschoen voor je kind is het handig te weten waar je op kan letten tijdens het aanschafproces.

Simpel
Een kinderschoen heeft niet alle futuristische nieuwe uitvindingen nodig om het draagcomfort te verbeteren en de stabiliteit zo optimaal mogelijk te maken. Kinderen zijn licht en atletisch en hebben daarom niet een dezelfde ondersteuning nodig als volwassen hardlopers. Geef de voet van een kind de kans te versterken en kies voor een neutrale hardloopschoen die soepel afwikkelt.

Comfort
Laat kinderen altijd rennen op de schoenen die ze zouden willen kiezen. Ze kunnen dan beter aanvoelen of de schoen ècht wel goed zit. Houd in je achterhoofd dat kinderen wel eens meer oog hebben voor het uiterlijk van een schoen dan dat ze gevoel hebben voor het draagcomfort. Het aanpassingsvermogen is groot en ze vertrouwen er vaak op dat het een goede schoen is die wel lekkerder gaat lopen als ze hem meer gedragen hebben.

Maat
Meet of er een duim ruimte zit tussen de teen en de voorzijde van de schoen wanneer het kind met zijn of haar volle gewicht op 1 been staat.

1 paar
Gedurende het eerste jaar op atletiek is het bezitten van 1 paar hardloopschoenen voldoende. Wedstrijden kunnen op dezelfde schoen gelopen worden als waarop getraind wordt.

Licht-gewicht-schoen
Naast de doorsnee hardloopschoen worden er lichtgewicht race schoenen aangeboden. Bij het dragen van deze schoenen wordt meer activiteit van de voetspieren verlangt. Wanneer het lopen op deze schoenen gedoseerd plaatsvindt, zal het demping-veermechanisme van de voeten verbeteren en zullen de voeten sterker worden.

Spikes
Wanneer het kind atletiek leuk vindt, kan er naast een hardloopschoen een paar spikes aangeschaft worden. Spikes kunnen gedragen worden tijdens de atletiekonderdelen op de atletiekbaan en bij deelname aan crossen. Spikes sluiten aan rond de voet, bieden meer grip en de zool is dun waardoor er directer contact met de grond gevoeld wordt wat de reactiviteit zal verbeteren.

Als je samen met je kind op pad gaat en uitleg geeft waarop gelet kan worden bij het maken van de keus, dan wordt het vast een succesvolle aankoop wat veel sportplezier tot gevolg zal hebben.

EnjoyYourRun