We fit together

Nike
Nike

Hoe vind je een hardloopschoen die bij je past?
Als je op internet kijkt, zie je tal van verschillende hardloopschoenen. Win advies in bij een gespecialiseerde hardloopwinkel of laat een loopanalyse maken bij een sportfysiotherapeut. Trek je hardloopschoenen aan waar je de afgelopen periode op gelopen hebt. Ook is het handig een strakke korte sportbroek aan te doen, zodat de beweging in je knieën en heupen zichtbaar is. In de winkel kan er soms gebruik gemaakt worden van een Foot-scan en je zal een 10-tal meter over een rechte baan hardlopen waarbij er gekeken wordt naar je afwikkeling. Meestal wordt dit opgenomen zodat je ook zelf de beelden kan bekijken. Een sportfysiotherapeut zal je eerder buiten een stuk laten hardlopen en dat opnemen. Er kan dan meteen gekeken worden naar je algehele looppatroon en hieruit rolt en advies wat je mee kan nemen naar de winkel.

Neutrale schoenen & anti-pronatie schoenen
Als je de beelden ziet, kijk dan goed naar de stand van je voet ten opzichte van je enkel zodra je voet de grond raakt, op het moment dat je volle gewicht op je voet rust en hoe je verder naar voren afwikkelt. Blijft je voet en enkel bijna netjes recht, en wikkel je vrijwel recht naar voren af, dan past een neutrale schoen bij jou. Zie je vanaf de landing naar het moment waarop je volle gewicht op je voet rust een duidelijke knik in de enkel ontstaan en je voet naar binnen zakken, dan zal je in de afwikkeling naar voren vanuit het wegzakken weer wat rechter komen als je het moment van afzetten nadert. De conclusie kan nu luiden dat een anti-pronatie schoen bij je past. Een dergelijke schoen heeft aan de binnenzijde van de zool een harder blok zitten of het materiaal is harder dan aan de buitenzijde, wat voorkomt dat je voet de schoen te ver naar binnen kan drukken. Het proneren, het te veel naar binnen zakken, wordt tegen gegaan. Belangrijk is nu na te gaan of je dit patroon in afwikkeling al jaren hebt. Als je al jaren zo loopt op een neutrale schoen en je hebt geen klachten en je wilt evenveel blijven lopen, wissel dan niet opeens naar een corrigerende schoen. Heb je wel klachten / pijntjes en / of je wilt meer gaan hardlopen, kies dan wel voor een anti-pronatie schoen.

De afvalrace
Als je weet of je een neutrale schoen of een anti-pronatie schoen nodig hebt, heb je je schoen nog niet gevonden. Bedenk waar je de schoen voor wilt gaan gebruiken; duurlopen of intervaltrainingen. Schoenen voor duurlopen bieden meer demping, een intervalschoen is iets lichter. De volgende stap is te kijken naar de breedte en vorm van je voet. De leest van een schoen moet ook bij je passen. Zo heeft een brede voorvoet een leest nodig die breder is bij de voorvoet en een smalle voet past beter in een schoen met een smalle leest. Vaak blijven er dan 3 tot 5 verschillende mogelijke schoenen over die bij je zouden passen. Trek aan je rechtervoet de ene schoen aan en kies voor je linkervoet een schoen van een ander paar. Je kan dan verschillende schoenen naast elkaar vergelijken. Trek je veterwerk vanaf onderen netjes aan. Gaat de stof onder het veterwerk wat boller staan, dan is de schoen te breed. Deze valt dan af. Ga er vervolgens een 10-tal meter op hardlopen. Als je geluk hebt mag dat buiten. Let er op dat hij goed blijft zitten rondom je hiel, is de breedte van de voorvoet passend en wees alert op plekken waarop je de schoen voelt drukken. Als je het gevoel hebt dat je de schoen “mee moet nemen” valt deze ook af. Houd de schoen die het prettigste zit aan en kies voor de andere voet weer een schoen van een ander paar. Herhaal dit totdat je de aangeboden mogelijkheden uitgeprobeerd hebt. Zo kom je zelf tot een voorkeur. Loop tenslotte nog een stukje hard op dit schoenenpaar en stel jezelf de vraag: We fit together?

Nog een paar tips:
1. Gooi je oude hardloopschoenen niet meteen weg als je er lekker op gelopen hebt en geen klachten hebt. Je kan deze schoen zo nu en dan nog eens afwisselen met je nieuwe paar en oude hardloopschoenen zijn vaak nog een tijdje prima te gebruiken tijdens loopjes over een zachte ondergrond zoals bosgrond, strand en gras.

2. Een dezelfde schoen op internet bestellen is soms een gokje. Zodra er een nieuwe uitvoering van dezelfde schoen op de markt gekomen is, kan het zijn dat de schoen toch iets veranderd is ten opzichte van zijn voorganger. Let dan even op de mogelijkheden om de schoen kosteloos terug te kunnen sturen.

3. Atleten die vooraan lopen bij wedstrijden zie je vaak op wegwedstrijdschoenen / racers lopen. Dit is niet meteen voor iedereen weggelegd. Deze lopers hebben vaak een goede opbouw gemaakt in krachttraining en de spieren geleidelijk laten wennen aan de mindere demping in de schoenen.

4. Een nieuwe stroming op het gebied van hardloopschoenen zijn schoenen met steeds minder demping waarbij geprobeerd wordt het blootvoets rennen te benaderen. Wil je graag een dergelijke schoen proberen? Bouw het hardlopen op deze schoenen dan geleidelijk op. Denk aan een start van om de dag 5 x 2 minuten en breid dit per training wat uit zodat je pas na een maand een uur gaat hardlopen op die schoenen. Zo voorkom je klachten en blessures.