Taak of Ego

taak of ego

Hoe gemotiveerd ben jij en hoe ben jij gemotiveerd?

Een sporter heeft ambitie, een droom….. Hij stelt doelen, wil gemotiveerd aan de slag en maakt bijbehorende gedragskeuzes. Maar…. hoe is hij gemotiveerd? Je kan taak-georiënteerd of ego-georiënteerd zijn.

Ben jij een sporter die focust op de eigen prestaties en wil je daarin vooruitgang boeken of achteruitgang voorkomen? Dan ben jij taak- georiënteerd gemotiveerd. Vergelijk jij jezelf liever met anderen en wil je beter presteren dan anderen en in ieder geval niet slechter, dan ben jij ego-georiënteerd gemotiveerd.

Mogelijkheden om je motivatie te bevorderen:
1. Richt je op je eigen vooruitgang.
2. Weet wat je traint.
3. Maak gebruik van sociale vergelijken in je omgeving.

Jouw progressie
Wanneer de focust ligt op een eigen vooruitgang, dan ben je op jezelf gericht en maak je gebruik van zelfregulatieve vaardigheden. Je denkt na over wat je kan doen om je prestaties te verbeteren. Je kan trots zijn op je inzet en voldoening halen uit je sportervaring.

Weet wat je traint
Coach en sporter maken deel uit van een team en organisatie. Binnen dit geheel wordt een klimaat geschept waarin de ruimte geboden wordt de intrinsieke motivatie te bevorderen. Wanneer de intrinsieke motivatie gestimuleerd wordt, is de kans dat je als sporter effectief leert tijdens de training groot. Je kiest samen met je coach doelen uit die realistisch en uitdagend zijn. De coach ondersteunt en begeleidt je leerproces. Je bouwt kennis op over de inhoud van de trainingen en houdt het doel duidelijk voor ogen. Zo word je een gecoachte sporter die leert te reflecteren op het effect van de trainingsopbouw.

Sociale vergelijken
Train je in een groep waarin een ander beter is dan jij? Maak hier positief gebruik van door te leren wat de betere sporter traint om goed te presteren. Al is het soms fijner in een groep te trainen waarin een andere sporter “slechtere’ prestaties levert. Dergelijke trainingsomstandigheden kunnen jou dan het gevoel geven dat je het zelf nog niet zo slecht doet. De meest gunstige trainingssituatie is het trainen in een groep waarin anderen om je heen ongeveer even goed kunnen presteren. Sporters gaan elkaar dan uitdagen nog net iets meer uit zichzelf te halen tijdens een training.

Taak of Ego
Maak gebruik van wat jou motiveert, want als jouw intrinsieke motivatie hoog is en je weet je wat je traint, dan kan jij grenzen verleggen bij het uitdagen van teamgenoten en met plezier progressie boeken.

EnjoyYourRun

Bron: Sportgericht 2014 / 6