SpartaNova…. Genezen of voorkomen?

Sparta nova challenger

– Tekst: Erwin Adan –

Binnen Fysiotherapie Zeeland zijn alle therapeuten geschoold als ‘Spartanova Expert’. Spartanova is een online screening-tool dat in 2010 is ontwikkeld als spin-off van UGent en de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De tool is berust op de meest recente literatuur en is dus evidence based. Iets waar binnen fysiotherapieland veel waarde aan wordt gehecht. Maar wat meet het nou precies?

De ontwikkelaars van Spartanova hebben per sport in de literatuur gekeken welke blessures het meest voor komen. Bij hardlopers zijn dit bijvoorbeeld klachten aan de achillespezen, knieën, lage rug en de onderkant van de voet. Met alleen deze gegevens zijn we uiteraard nog niet in staat deze blessures te voorkomen en daarom wordt er binnen Spartanova ook gekeken naar welke factoren deze blessures in de hand kunnen werken. Anders gezegd, wat zijn de risicofactoren voor deze veelvoorkomende klachten?

De preventieve screening van Spartanova meet aan de hand van de meest betrouwbare testen jouw individuele risicofactoren en dus de mate waarin jij beschermd bent voor specifieke blessures. Er ontstaat dan een blessure risicoprofiel met daarin de sterke en zwakke plekken van je eigen lichaam.

injuries sparta nova

Volgens de literatuur zijn er meerdere factoren die invloed kunnen hebben op het verkrijgen van een hardloopblessure. De belangrijkste factoren hierin zijn antropometrie (de verhoudingen in je lichaam), flexibiliteit, kracht, stabiliteit en eerdere blessures. Allemaal factoren die goed te meten zijn, maar waar vaak weinig tot niks mee wordt gedaan. Helaas komen we het in de praktijk dan ook veelvuldig tegen, klachten die ontstaan door een verminderde stabiliteit of flexibiliteit. Beide zijn factoren die aan de hand van een aantal specifieke oefeningen goed kunnen worden bestreden. Dit is dan ook de voornaamste reden dat we in de praktijk veel werken met de Spartanova screening tool en dat we sporters, op welk niveau dan ook, aanraden aan de hand van deze evidente tool te investeren in zichzelf.

Uiteraard is het verkrijgen van blessures nooit geheel te voorkomen, maar door middel van specifieke oefeningen, voortkomend uit jou individuele blessure risicoprofiel, is het risico wel te verkleinen. Dus mocht je de kustmarathon dit jaar niet gaan redden dankzij een vervelende blessure, ga samen met de fysiotherapeut op zoek naar de oorzaak van je klachten en start nu al met de voorbereiding voor volgend jaar. Op deze manier zullen, wat het tij en het weer ook zullen zijn, volgend jaar nog meer fitte hardlopers aan de start staan en gaan er weer vele mooie prestaties geleverd worden!

Wil jij ook weten hoe jij ervoor staat?

Erwin Adan
Fysiotherapeut

Erwin Adan is geboren en getogen in Middelburg, waar hij als atleet kind aan huis was in de praktijk. Mede hierdoor heeft Erwin na het afronden van het atheneum besloten fysiotherapie te gaan studeren. Deze studie heeft hij gevolgd aan de Hogeschool van Utrecht en zijn afsluitende seniorstage heeft hij in onze praktijk gelopen. Na het behalen van deze stage en dus zijn diploma als fysiotherapeut is Erwin als vaste therapeut gestart binnen de praktijk van Fysiotherapie Zeeland.

Erwin heeft al enige werkervaring opgedaan door eerdere stages, het werken als fysiotherapeut bij Challenger Zeeland en het preventief behandelen van atleten van Team SOTRA uit Apeldoorn. Verder schrijft hij artikelen en geeft hij lezingen over para-medische onderwerpen.

Doelen voor in de toekomst zijn dan ook het opbouwen van werkervaring binnen de praktijk en het behalen van de master manuele therapie. Naast het werken en studeren gaat Erwin, net als in zijn eerste (serieuze) jaren als atleet, weer trainen op schema’s van Anjolie, waarmee hij ook op dit gebied weer het uiterste uit zichzelf wil halen.

Scholing: Atheneum, Fysiotherapie
Werkzaamheden: Fysiotherapeut, Schrijven Artikelen, Lezingen