HIIT; Weinig tijd en toch optimaal trainen ……..?

Nike
Nike

De tijd is soms een reden om niet optimaal te trainen. Die tijd lijkt nu voorbij. Om je conditie op een effectieve wijze op peil te houden of te brengen kan je volgens de laatste inzichten in ca. 15 min klaar zijn. Deze trainingsvorm is omschreven door inspanningsfysiologen; het is een aansprekende trainingsvorm met een optimaal rendement.

Hoe is HI-IT het beste uit te voeren:
Start met een warming-up van ca. 10 min in de vorm van joggen of fietsen. Vervolgens voer je 5-8 x 3 min oefeningen uit op 80% van je maximale belasting, je maximale hartslag. De rust tussen de series bedraagt 2 minuten. Daarna loop of fiets je 10 min uit.
Dit is de vorm zoals beschreven door de wetenschappelijke inspanningsfysiologen. Kortom; een aansprekende trainingsvorm met optimaal rendement. Let wel, het is geen vervanging voor bijvoorbeeld een lange duurloop waarbij je naast je conditie ook je bindweefsel en je mentale weerbaarheid traint in voorbereiding op een marathon.

Tekst: Anton Engels, sportfysiotherapeut, manueel therapeut en trainer