Warmtebalans

Nike
Nike

Trainen in de warmte

– Tekst: Anjolie Engels-Wisse –

Hoeveel liter zullen de sporters die een verschillende mate van inspanning geleverd hebben in de afgelopen dagen gezweet hebben? Sommigen zullen deze mensen bestempeld hebben als fanatiekelingen en gedacht hebben dat je met dit weer toch niet gaat trainen? Toch kan je prima gaan sporten in dit weer, als je warmtebalans maar op orde blijft.

Als je sport, produceer je warmte. Als je die voldoende af kan geven, blijf je op een prima temperatuur. Voor het voldoende af kunnen geven van die warmte, hebben wij zweetklieren gekregen. Deze zorgen ervoor dat er “water”, oftewel zweet, aan de huidoppervlakte komt te liggen. Het zweet kan zo makkelijk verdampen. De luchtstroming tijdens het bewegen helpt de afvoer en het zweet verdampt sneller.

Hiervoor moet je lichaam wel extra arbeid verrichten. Tijdens het sporten wil je lijf dat het bloed zuurstof naar je spieren brengt. Bij een hoge buitentemperatuur moet het daarnaast de stroom naar de huid versterken om voor de afkoeling te kunnen zorgen. Je lichaam moet hard werken om je warmtebalans op peil te houden. Een goede duursportprestatie leveren is hierdoor moeilijker bij warm weer.

Meer zweten, meer vochtverlies, betekent dat je meer vocht moet aanvullen en dus meer moet drinken. Hoeveel is niet precies te zeggen. Er kan gerekend worden in het aantal liters wat je verliest en wat je bij moet drinken en daarnaast kan je ervan uitgaan dat je een bepaald percentage aan vocht mag verliezen tijdens de inspanning.

Tips
Schat zelf in hoeveel drinken je nodig hebt tijdens de inspanning. Neem bij warm weer meer vocht mee dan bij koeler weer. Heb je soms of regelmatig last van kramp bij warm weer, win dan advies in over je vochtinname bij een deskundige.
Draag functionele sportkleding. Sportkleding die functioneel is, wordt tegenwoordig gemaakt van het zogenaamde “dry fit” materiaal. Dit materiaal neemt geen vocht op en het zweet kan bij het dragen van deze kleding makkelijker verdampen.
Kies voor een lichte kleur sportkleding. Zwart neemt warmte op.

En… Geniet van het trainen in de warmte, wie weet hoe koud de winter straks weer wordt.

EnjoyYourRun