Functionele Kracht Training

Tijdens functionele krachttraining train je de kracht en stabiliteit in de spieren die je nodig hebt voor het hardlopen. Het doel is om niet alleen de spieren sterker te maken, maar ook om ze functioneler te laten werken, zodat ze beter presteren tijdens het hardlopen en om blessures te voorkomen.

Romp, benen, heupen, billen, enkele en voeten

Een sterke romp is essentieel voor een goede hardlooptechniek en om je lichaam in evenwicht te houden. Sterke benen zijn cruciaal voor hardlopers. Oefeningen zoals squats, lunges, step-ups en box jumps helpen de kracht en stabiliteit van je benen te verbeteren. De heupen en billen spelen een belangrijke rol in de stabiliteit en kracht tijdens het hardlopen. Omdat hardlopers herhaaldelijk impact ervaren tijdens het lopen, is het belangrijk om de stabiliteit van de enkels en voeten te verbeteren. Oefeningen zoals kuitversterking, enkelcirkels en balansoefeningen kunnen hierbij helpen.

Mobiliteit en flexibiliteit

Naast kracht is het behouden van de juiste mobiliteit en flexibiliteit van spieren en gewrichten belangrijk. Dynamische rekoefeningen, zoals knieheffingen en heupzwaaien, kunnen helpen om de mobiliteit te verbeteren. Plyometrische oefeningen zoals box jumps en squat jumps, kunnen helpen bij het ontwikkelen van explosieve kracht en snelheid, wat gunstig kan zijn voor hardlopers die aan sprinten of heuveltraining doen. Het is ook belangrijk om oefeningen uit te voeren die de bewegingen nabootsen die je tijdens het hardlopen maakt. Dit kan onder andere hordenlopen, ladderdrills en zijwaartse schaatsbewegingen omvatten.

Het is belangrijk om Functionele Kracht Training op te nemen in je trainingsprogramma om je prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Het kan ook helpen om je algehele lichaamssterkte en balans te vergroten.