Capaciteit & Loopvermogen

Capaciteit en loopvermogen zijn twee belangrijke aspecten van de fysieke conditie voor midden-lange afstandslopers, zoals de 800 meter en 1500 meter lopers. Ze verschillen in hun focus en trainingstechnieken.

Capaciteit

Capaciteit verwijst naar het vermogen van het lichaam om energie te genereren en vast te houden gedurende een langere periode. Het is vooral belangrijk voor midden-lange afstandslopers, omdat ze een aanzienlijke hoeveelheid energie moeten leveren gedurende de race. Capaciteit omvat aerobe processen en heeft betrekking op zaken als het vergroten van de longinhoud, de bloedcirculatie, en de spiercapaciteit om zuurstof te gebruiken.

Training voor capaciteit:

  • Duurlopen: Duurlopen zijn essentieel om je capaciteit te vergroten. Dit omvat langere afstanden lopen op een matig tot hoog tempo, waardoor je lichaam beter wordt in het leveren van zuurstof aan je spieren en het vasthouden van energie.
  • Intervaltraining: Intervaltraining met langere herstelperiodes kan je helpen om je aeroob vermogen te vergroten. Wissel snelle inspanningen af met trage herstelintervallen om je lichaam te leren efficiënter met energie om te gaan.
  • Tempotraining: Tempotraining, waarbij je op een iets hoger tempo loopt dan je wedstrijdtempo, helpt je lichaam om efficiënter te worden in het leveren van energie gedurende de race.

Loopvermogen

Loopvermogen verwijst naar het vermogen van een loper om snelheid en kracht te genereren gedurende een korte periode, zoals bij een eindsprint in een race. Het is vooral belangrijk voor middenlange afstandslopers om concurrenten te verslaan in de laatste meters van de race.

Training voor loopvermogen:

  • Korte intervaltraining: Korte, intense intervaltrainingen, zoals 200-meter of 400-meter herhalingen, kunnen je helpen om je snelheid en eindsprint te verbeteren.
  • Heuveltraining: Het lopen van korte, steile hellingen kan je kracht en snelheid vergroten.
  • Krachttraining: Versterkende oefeningen, vooral voor de benen en kernspieren, kunnen helpen om je sprintvermogen te verbeteren.

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen capaciteit en loopvermogen in je trainingsprogramma. Te veel nadruk op een van beide kan ten koste gaan van je prestaties. Een goede trainingsmix is essentieel om een complete midden-lange afstandsloper te worden. Het is ook raadzaam om een coach of specialist te raadplegen om een persoonlijk trainingsprogramma te ontwikkelen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen.