Loopscholing

Mijn looptechniek verbeteren? Hardlopen kan toch iedereen?!

Ik heb nog nooit gehoord van training voor looptechniek.

Het volgen van lessen voor tennis, golf of padel is logisch maar het trainen/oefenen van looptechniek is nog niet ingeburgerd. Iedereen is het er over eens dat hoe effectiever je loopt, hoe makkelijker het gaat. Wanneer het makkelijk gaat zal je er meer plezier aan beleven én ga je waarschijnlijk wat harder lopen. Wat als je al ouder dan 30 bent? Juist dan is veruit de meeste winst te halen in loopeffectiviteit. Wellicht een goede reden om eens aandacht besteden aan loopoefeningen.

Een essentiële factor binnen de loopoefeningen, naast loophouding, is het trainen van de zogenaamde elastische eigenschappen. Tijdens het lopen maak je slechts weinig gebruik van de spiervezels. Je maakt vooral gebruik van je spierpezen. Met je pezen leg je de basis voor je afzet en je landing. Tijdens het lopen verleng je deze pezen en breng je ze op lengte/spanning om een goede afzet te hebben. Hoe meer je de pees op spanning kan zetten, hoe makkelijker je vooruit komt.

Hiervoor moet deze pees wel sterk zijn. Deze pezen zijn goed te trainen. Dit doe je vooral door zogenaamde plyometrische oefeningen. Hierbij heb je een snelle afwisselingen tussen aanspannen en afremmen door de spier. Denk hierbij vooral aan spongoefeningen. Tijdens de loopscholing zal dan vooral gebruik gemaakt worden van oefenvormen waarbij de pezen een goede voorspanning krijgen en het lopen veel makkelijker wordt.

Een bijkomend, niet onbelangrijk voordeel, is dat sterke pezen blessures zal voorkomen.

Auteur: Sportfysiotherapeut & Personal Trainer Anton Engels

Tarieven (incl. btw):

Eerste kennismaking                          Gratis

Intake ca. 60 min € 90,00

Individueel trainingsschema             € 30,00 per maand (bij 12 maanden € 330,00)

Personal Training                              € 70,00 per uur

10 trainingen                                  € 650,00

Groep 2-3 personen                        € 40,00 p.p. per uur

Groep 5-6 personen € 20,00 p.p. per uur

12 weken programma incl. intake   €1000,00

1 x per week training & 3 x coaching