Stoeptegel

Fotografie: Arjan Schotanus

De stoeptegel, een felbegeerde trofee voor marathonlopers. Dat geldt ook voor Liselotte van den Berg. In het voorjaar was ze tijdens een weekendje Domburg nog eens in Zoutelande wezen kijken en dacht: “hoe mooi zou het zijn, als mijn naam daar ooit bij komt te liggen”.

– Tekst: Marianne de Kok –

Liselotte van den Berg, winnares van de Kustmarathon 2018. Én in 2018 snelste Nederlandse in de Marathon Rotterdam. Wat heeft zij gedaan om deze prestaties neer te zetten? Liselotte zegt lachend: “Een loopmaatje van mij liep een marathon onder de 3 uur. Ik zei dat ik dat ook wilde. Mijn trainer Ruud van Maurik zei dat dat kon en is aan de slag gegaan met mijn schema’s”.

Ups-and-downs
Als jongere speelde Liselotte op hoog niveau korfbal. In 2014 is haar rechterpols beschadigd, waardoor ze nog steeds continue pijn voelt. Ook tijdens het lopen, ze draagt een brace wat helpt bij het opvangen van de schokken. Zelf zegt ze dat ze de pijn wel uit kan schakelen, waardoor die niet op de voorgrond treedt.
De wedstrijd loopcarrière van Liselotte start in 2011, in 2015 komen goede uitslagen. Ze wordt 7e bij het Nederlands Kampioenschap halve marathon, en 3e dame in de Kustmarathon. Dat smaakte naar meer. En van de trainingen bij een clubje dames in Zoeterwoude gaat ze naar de atletiekvereniging AAV 36 in Alphen aan den Rijn. Helaas raakt ze geblesseerd en in 2016 verloopt het niet zoals ze wil, ze raakt overtraind. In de zomer van 2017 komt ze weer op het niveau van 2015, en maakt ze samen met trainer Ruud van Maurik plannen voor een snelle marathon in Rotterdam.

Trainingen
“In de aanloop naar Rotterdam heb ik progressieve duurlopen gedaan”, legt Liselotte uit. Ik ben een voorvoetlander. Als ik veel langzame duurlopen doe, komt er veel druk op mijn kuiten en raak ik gemakkelijk geblesseerd. Dat had ik nu wel ondervonden. Met duurlopen in een oplopend tempo heb ik daar minder last van. Naast drie of vier duurlopen, waarvan 1 à 2 lange duurlopen in de week, doe ik twee baantrainingen waarin ik intervallen loop. Afhankelijk van het doel waar ik naar toe werk, zijn dat langere intervallen of intervallen op echt snelheid. Ik loop namelijk voor de club in de competitie ook wel eens een 3000 meter op de baan. En verder kom ik ook nog aan mijn beweging doordat ik twee keer per week 2 uur wandeltraining geef aan een groepje mensen.”
Naar de Kustmarathon

“Rotterdam was zo prachtig, zo dik onder de 3 uur (2 uur en 53 minuten) én eerste Nederlandse. Dit jaar zou helemaal perfect zijn als ik de Kustmarathon zou kunnen winnen. Omdat ik puur voor de overwinning wilde gaan, hebben we in de duurtraining wedstrijdsituaties nagebootst door wisselende tempo’s in te voeren. In de wedstrijd wil je ook versnelling van een ander kunnen beantwoorden. De trainingen verliepen deze zomer goed. En het weekend voor de Kustmarathon won ik overall in mijn eigen woonplaats Zoeterwoude de Groene Hardloop, een wedstrijd waar ik ambassadrice van ben, en die ik onder lopers gepromoot heb.
De laatste week natuurlijk een rustweek gehad. En toen ook de knop om kunnen zetten: ik wilde wel graag winnen, maar las ook over de andere sterke dames. Ik heb me toen voorgenomen mijn eigen race te gaan lopen en blij te zijn met wat ik zelf zou presteren.“

De Kustmarathon
Het wedstrijdverloop is bij een ieder wel bekend. Liselotte haalt de snel gestarte Hinke Schokker na 11 kilometer in en komt op kop te lopen. Liselotte vertelt: “mijn vriend en mijn coach stonden op verschillende punten aan het parcours en gaven mij water aan. Ik had geen idee hoeveel voorsprong ik had. Met nog 9 kilometer te gaan zei iemand dat ik 3 minuten voorlag. Maar ja, ik wist niet zeker of dat klopte. Ik ben wel aan het rekenen geslagen of ik dan nog ingehaald kon worden. Ik dacht dat er dan toch echt iets met mij mis moest gaan. Op 38 kilometer vroeg ik aan de cameraman wat mijn voorsprong was. Die zei: ”5 minuten”. Toen dacht ik dat het echt wel ging halen.”

En nu? Doel bereikt, hoe verder? Liselotte meldt dat ze binnenkort met de trainer gaat overleggen wat hij denkt dat mogelijk is en waar ze nu op in gaan zetten.