Van Roemenië naar de Kustmarathon

Fotografie: ?

Hoe snel kan het gaan: Monica Sanderse liep in 2016 naar een 7e plaats in de Boulevardloop, 2 jaar later was daar de overwinning in de Marathon Zeeuws-Vlaanderen. Wat heeft Monica in die 2 jaar getraind om dit te bereiken, en hoe gaat het nu met haar in aanloop naar de Kustmarathon?

– Tekst: Marianne de Kok –

Jeugd in Roemenië
Monica is in Roemenië geboren. Daar zag het leven voor een kind er heel anders uit dan in Nederland. “Het was echt het boerenleven” vertelt Monica daarover, “sporten was veel minder gebruikelijk. Ik heb gevoetbald en gehandbald, maar kreeg daarvoor geen nieuwe sportschoenen bijvoorbeeld. Buiten sportten we gewoon op onze kaplaarzen. Of ik kreeg een paar gebruikte schoenen van iemand anders”. Op haar 20e kwam Monica naar Nederland. Daar ontdekte ze het hardlopen, ze liep alleen voor haar zelf. “Ook leerde ik hier fietsen, ik had in Roemenië nooit een fiets gehad”.

Zeeland
Monica verhuist naar Zeeland voor haar huidige echtgenoot. “En ook hier ging ik hardlopen. Ik wilde wel eens een wedstrijdje lopen en schreef me in 2016 in voor de Stadsloop in Middelburg en won de 5 kilometer. De wedstrijddames liepen daar de 7.5 kilometer. Mijn tweede wedstrijd was de Boulevardloop in Vlissingen. Tot mijn verbazing werd ik 7e dame overall en 1e senior. André Stroo, van Dynamica, zei dat ik eens bij de vereniging moest komen trainen. Ik dacht dat is niks voor mij. Maar ik ging toch een keer op donderdagavond naar de atletiekbaan. Anjolie Engels gaf training en ik vroeg of het goed was dat ik mee kwam doen. Zij reageerde heel enthousiast. En ik vond de training erg leuk. De groep was leuk, het samen lopen fijn. Dus ik ben gebleven. En Anjolie werd mijn trainster. Eerst gaf zij mij tips en adviezen. Sinds juni 2017 schrijft ze mijn trainingsschema’s. Ik ben erg blij met wat ze voor mij doet. Het was ook zo fijn dat ze meefietste bij de Marathon Zeeuws-Vlaanderen”.

Schema
Op mijn vraag hoe de trainingen zijn opgebouwd, vertelt ze: “Ik ben begonnen met 3 keer lopen in de week. Helemaal nog niet zoveel kilometers. En wel best vaak een wedstrijd, bijvoorbeeld het stratenloopcircuit en het crosscircuit. In november bij de core- stability training zei ik tegen Anjolie: “Ik moet je wat vertellen, ik heb me ingeschreven voor de Marathon Zeeuws- Vlaanderen”. Anjolie reageerde enthousiast “Dan ga ik daar een passend schema voor maken”. “Zo is het lopen uitgebouwd naar 5 – 6 keer lopen. Soms loop ik 2 keer op een dag, ’s morgens een korte duurloop en ’s avonds nog een training. Ik vind het lopen heerlijk. Het maakt mijn hoofd leeg en ik vergeet alle zorgen. Ik doe nu zo’n 2 duurlopen per week, een minutenloop, een baantraining, een fartlektraining en een krachttraining. Verder fiets ik nog, bijvoorbeeld naar mijn werk of zomaar een rondje”.

Kustmarathon
Nu kijkt iedereen natuurlijk vol verwachting naar jou in de Kustmarathon. Hoe is dat? Monica lacht bescheiden “ik ga het wel weer zien. Ik doe mijn best. Ik vind het soms lastig om de wedstrijd in te delen. Ik heb er in ieder geval veel zin in en ga deze laatste weken nog goed mijn trainingsschema volgen”.