Runderground Middelburg


RejoinTuesday

– Tekst: Marianne de Kok –

Er zijn diverse hardloopgroepen. Verenigingen, commerciële loopgroepen en groepjes die spontaan zonder enig verband met elkaar lopen. Runderground Middelburg is daar één van. Maar wat mij triggerde is dat ze daarnaast ook activiteiten voor kinderen organiseren. Dat zie je niet vaak. Daarom wilde ik kennismaken met de persoon die dit verzint, Martijn de Vries. Én ik wilde wel eens ervaren hoe het is bij Runderground Middelburg. Dus ik ging op een mooie dinsdagavond naar het Abdijplein in Middelburg.

Samen lopen
Vanuit alle richtingen arriveren hardlopers bij het Abdijplein en iedereen begroet elkaar enthousiast, “Hoe is ie”, “Wat heb jij dit weekend gedaan?”. Even na achten blijken we met zijn tienen te zijn. Dat vindt men weinig. Ze vertellen dat het er ook gemakkelijk meer dan 20 aan het vertrek staan. Er zijn nu best wat mensen die naar de Kustmarathontrainingen gaan en die komen op dinsdag dan niet lopen. Er wordt even overlegd hoe ver iedereen wil lopen vanavond, en samen besluiten ze dat ze mij wel eens het mooie rondje langs het kanaal willen laten zien. We gaan op pad. Martijn de Vries vertelt onder het lopen dat het zo elke dinsdag gaat. Inmiddels als weer zo’n 3 ½ jaar. Met elkaar wordt gekeken hoe lang iedereen wil lopen en welk rondje het dan gaat worden. En degene die voorop loopt, bepaalt de route.

Dinsdag wordt er een uur of iets langer gelopen. Op zondag wordt er langer gelopen. Het tempo op dinsdag ligt zo rond de 11 tot 12 kilometer per uur. Martijn vertelt: ” Voor de één is dat een rustig duurtempo voor de ander ongeveer wedstrijdtempo. Dat komt door het verschillende niveau van alle lopers die aansluiten. Maar we lopen voor de gezelligheid.” Eén van de lopers vertelt “Runderground is de stok achter de deur dat ik ook ga lopen als ik wat minder zin heb. En er doen veel lopers van Rundergrond mee aan de loopjes hier in de buurt en dan maken we er na afloop iets gezelligs van. Ook na de training gaan we vaak nog even wat drinken”.

Onverwachte, gekke dingen
Martijn vertelt: “Voor mij is de uitdaging naast de gezelligheid van samen lopen, anderen enthousiast te maken en hen te helpen, met de ervaringen die ik inmiddels heb. En het verzinnen van onverwachte en gekke dingen. Bijvoorbeeld in een zomerse training het kanaal over zwemmen. En activiteiten als de Full Moon loop, die avond dat er een bijzondere maan zou zijn. Jammer dat die maan dan niet te zien was door het slechte weer, maar we hebben wel veel lol gehad”.

Runderground Summer Kids
Ik vraag Martijn hoe hij tot de organisatie van de Summer Kids kwam. “Ik ging regelmatig op zaterdag met mijn kinderen wat lopen ene spelletjes doen op de atletiekbaan. Een buurmeisje vond dat ook leuk en wilde graag mee. En zo waren er nog meer kinderen. Toen dacht ik daar kunnen we een activiteit van maken. Ik vind het erg belangrijk dat kinderen bewegen. Het is dan erg mooi te zien dat anderen, zoals Anjolie en Anton Engels, zich zomaar melden dat ze ook wel mee willen helpen. Zo staat er in korte tijd een laagdrempelige activiteit. Niet te moeilijk doen, met zo min mogelijk kosten, dat past helemaal bij Runderground”.

Rondje kanaal
Al pratend namen we allerlei onverharde paadjes langs het kanaal, en liepen daarna weer richting stad. Gingen we voor de Oostkerk met zijn allen op de foto. Helaas kreeg de mevrouw aan wie we vroegen de foto te maken de kerk niet geheel op de foto, en hadden wij daar weer veel lol om. Kreeg ik nog een hardlooprondleiding met uitleg door het “oude” miniatuur Walcheren, zonder miniaturen. En genoot ik van deze RejoinTuesday. Runderground Middelburg Dank jullie wel.