Sportambassadeur Gemeente Veere

Fotografie: Suzette Hoogerheide
Fotografie: Suzette Hoogerheide

Henriëtte Swartjes, sportambassadeur van de gemeente Veere

– Tekst: Marianne de Kok –

Van 2012 tot 2016 liep het project Adopteer een Talent met financiële ondersteuning van het Delta Zeeland Fonds. Gemeenten adopteerden een sport talent. Dit talent werd de sportambassadeur van de gemeente. Een talent heeft passie voor sport en kan met zijn enthousiasme inwoners stimuleren om te bewegen en kennis te laten maken met sport.

Toen de financiële ondersteuning verviel heeft een aantal gemeenten het project voortgezet. In deze serie artikelen maken we kennis met de sportambassadeurs van de gemeenten Veere, Sluis, Hulst en Middelburg. In deze aflevering maken we kennis met Henriëtte Swartjes, sportambassadeur van de gemeente Veere.

Benoeming tot sportambassadeur
Henriëtte Swartjes was verbaasd toen ze door de gemeente Veere gevraagd werd sportambassadeur te worden. Ze vertelt: “Ik ben geen topsporter, waardoor ik vond dat ik niet echt een idool of bekend gezicht in de sportwereld was. De gemeente kende mij van mijn activiteiten die ik voor scholen in de gemeente Veere verzorgde. Ik geef introductielessen (beach)volleybal. Daar waren ze zo tevreden over, dat ze mij vroegen als sportambassadeur, om ook andere doelgroepen te stimuleren tot bewegen.”

Activiteiten als sportambassadeur

“Ik vond dat erg leuk. Ik heb wel meteen gezegd dat ik het niet als ceremoniële functie wil invullen. Ik wil niet alleen een startschot geven. Ik wil actief met het promoten van bewegen aan de slag. Vanuit mijn werk verzorg ik o.a. sportactiviteiten voor de jeugd. Daarom wilde ik juist met een andere doelgroep aan de slag. Ik kwam daardoor bij ouderen terecht. Ik heb vorig jaar de verschillende gymgroepen voor ouderen in de gemeente Veere bezocht. En de beweegactiviteiten in het woonzorgcentrum Nieuw-Sandenburgh. Daar hebben ze het bewegen echt goed geregeld. Ik zou het mooi vinden als dit concept ook door anderen opgepakt wordt.

Ik heb ook deelnemers geïnterviewd. Onder andere over de vraag wat hun motivatie was om mee te doen. Vaak kreeg ik het antwoord dat de mensen vroeger ook op een gymclub zaten, of dat ze hun hele leven gewerkt hadden bijvoorbeeld op een boerderij en daarom graag in beweging wilden blijven. En natuurlijk het sociale contact. Maar duidelijk werd wel dat het motto “jong geleerd is oud gedaan” echt opgaat. Dat jongeren bewegen is dus echt belangrijk.

Dat wil ik ook graag promoten in de reformatorische kernen van de gemeente Veere. Ik heb zelf ook die achtergrond. Het is in reformatorische kringen veel minder gewoon om in teamverband te sporten en aan competities mee te doen. Daarom organiseren we dit najaar een beweegdag in Meliskerke. Samen met de beweegcoach en leefstijlcoach van de gemeente willen we een dag neerzetten, waar je kennis kunt maken met verschillende sporten en informatie over bewegen en gezonde voeding kunt krijgen. We willen bijvoorbeeld ook gezonde hapjes uitdelen. Dit soort activiteiten vind ik het mooie van het sportambassadeurschap.”

Eigen sportcarrière
Hoe ziet Henriëttes eigen sportleven eruit? “Ik ben als 8-jarige gestart met volleybal. En dat doe ik nog steeds. Ik heb tijdens mijn studie in Rotterdam in de 1e divisie gevolleybald. Nu volleybal ik op een lager niveau. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf waarmee ik allerlei strandsportactiviteiten organiseer voor bijvoorbeeld bedrijven en scholen.”

Drive
“Mijn drive is om mensen in beweging te laten komen en ervoor te zorgen dat ze in beweging blijven. Dat gaat het beste als je een sport of activiteit kiest die bij je past en die je kunt volhouden. Mensen daarbij helpen vind ik ontzettend leuk om te doen.”