Sportambassadeur Gemeente Sluis

f j2t

Frédérique Versluijs is de sportambassadeur van de gemeente Sluis.

– Tekst: Marianne de Kok –
Inwoners kunnen haar regelmatig in de polder zien hardlopen, bezig met het maken van de trainingskilometers. Die trainingskilometers zijn nodig om mooie hardloopprestaties te realiseren. Op de weg won Frédérique bijvoorbeeld 5 keer de Midwinter Halve marathon van Cadzand. In het veld is ze meerder malen Zeeuws crosskampioene. En op de baan werd ze in 2017 Nederlands Kampioene bij de dames 45 op de 1500 meter.
Daarnaast kunnen de inwoners van de gemeente Sluis Frédérique kennen als voorzitter van atletiekvereniging De Wielingen en als trainer.

Het ambassadeurschap
Hoe ziet Frédérique de invulling van het ambassadeurschap? “Nou in ieder geval niet simpel lintjes doorknippen of een startschot geven”, lacht ze. “Dat past niet bij mij. Natuurlijk wil ik mijn gezicht laten zien bij sportevenementen. Maar ik wil me vooral veel meer inhoudelijk inzetten. In eerste instantie had ik het idee om te kijken hoe de sportverenigingen zich met elkaar kunnen verbinden. Maar het is meer verschoven naar het mensen aan te zetten te gaan sporten. De gezondheidszorg kost veel geld. Een deel van gezondheidsproblemen heeft te maken met te weinig bewegen. Daar zou ik graag wat aan willen doen. Dat begint al op de scholen waar het gymnastiekonderwijs een ondergeschoven kindje is. Terwijl bewegen in de jeugd de basis is. Ik zie met eigen ogen wat voor verschil het is als je kinderen op een deskundige manier laat oefenen. De motoriek gaat met sprongen vooruit. En bewegen in de jeugd is de basis voor bewegen op latere leeftijd. Ik wil dan ook pleiten voor gymlessen verzorgd door een vakleerkracht. Voor schoolkinderen vind ik ook de zwemlessen erg belangrijk. Natuurlijk voor de veiligheid, in de gemeente Sluis is volop water te vinden. En zwemmen is bewegen”

Activiteiten
Frédérique is nog maar kort sportambassadeur. Daardoor heeft ze nog niet veel concrete activiteiten kunnen doen. Het ambassadeurschap geldt twee jaar, dus er is nog volop tijd. Ideeën heeft ze te over. “Ik zou mijn gezicht op scholen willen laten zien, en daar door bijvoorbeeld ouderavonden, ouders bewust maken van hun belangrijke taak om kinderen te motiveren te bewegen. Zoals ik al zei, vind ik het belangrijk dat er aandacht is voor goede gymlessen op de basisscholen.”

Bewegen maakt gelukkig
Als je als kind gewend bent om te sporten en dit blijft doen als volwassene, heb je daar zoveel profijt van. Ik ondervind dat dagelijks zelf. Door sporten ben je lichamelijk en geestelijk gezonder. Je bent gelukkiger en kunt beter relativeren. Ik heb best een druk leven, maar doordat ik sport kan ik dat. Kan ik veel geven. En ook teruggeven aan de maatschappij. Dat maakt me een gelukkig mens. Dat wil ik iedereen laten ervaren”