Variatie

variatie
Ben jij een loper die elke week één of twee keer gaat lopen?
Gewoon een rondje, meestal hetzelfde rondje in het zelfde tempo? Ben jij een loper die geen schema volgt? Lees dan even verder, want juist jou heb ik wat te vertellen. Ik wil je kennis laten maken met “variatie”.

– Tekst: Marianne de Kok –

Variatie in tijd
Als je altijd hetzelfde rondje loopt of dezelfde tijd, zal je op een gegeven moment merken dat er geen vooruitgang meer inzit. Dat klopt. Doordat de belasting altijd hetzelfde is, is er voor je lichaam geen prikkel meer. Je lichaam versterkt doordat een belasting anders is dan het lichaam gewend is. Dan probeert je lichaam zich aan te passen en zorgt er daardoor voor dat het een grotere belasting aankan.
Plak een aantal keer in de maand een blokje extra aan je standaard rondje. Loop net wat verder door, sla eens een andere weg in of neem een langere terugweg. Daarmee zorg je voor die extra prikkel. Je zult merken dat je conditie verbetert, en je loopt je standaardrondje net wat gemakkelijker.

Variatie in snelheid
Als je altijd in hetzelfde tempo loopt, lijkt het wel of je niet harder, maar ook niet langzamer kunt lopen. Je hele bewegingspatroon is gewend aan die snelheid, die paslengte en die pasfrequentie (het aantal passen dat je loopt per minuut). Door een aantal keer per maand in een training juist eens stukken sneller te lopen, en dan om uit te rusten langzamer te lopen dan je standaardtempo, doorbreek je dat patroon. Je ontdekt en went aan verschillende tempo’s. Dat maakt dat je standaardtempo ook weer gemakkelijker gaat en je conditie verbetert.

Variatie in ondergrond
De ondergrond die het meest voorkomt in Nederland is asfalt. Dus waarschijnlijk loop jij ook je rondjes op asfalt. Wanneer je de mogelijkheid hebt om op onverharde paden, bosgrond of strand te lopen, pak die kans meteen. Het is een mooie oefening voor je voetspieren, die door de ongelijke ondergrond veel meer moeten werken. Aan de andere kant geeft die zachtere ondergrond veel minder belasting op je pezen en gewrichten. Wat prettig is als je gevoelig bent voor blessures. Dus ben je eens aan de Zeeuwse kust, neem je loopschoenen en geniet van een ronde over het strand.