Koffie voor doorzetters

koffiegranita j2t

koffiegranita
Wie een lange inspanning wil blijven volhouden, heeft daarvoor motivatie en besluitvaardigheid nodig. Een mentaal vermoeide loper zal eerder de inspanning niet meer willen volhouden dan een loper die uitgerust is. Het brein kan echter gemanipuleerd worden. Wanneer de concentratie dopamine in de hersenen verhoogd wordt, zal de motivatie voor het volhouden van de inspanning verhoogd worden. Bovendien zal de inspanning als minder zwaar ervaren worden en de besluitvaardigheid zal toenemen.

Deze verhoging kan tot stand komen door het gebruik van medicijnen die de concentratie dopamine in de hersenen verhogen. Wie een grote dosis cafeïne tot zich neemt verkrijgt hetzelfde effect. Goed nieuws voor koffieleuten. Maar op deze wijze signalen van je eigen lijf negeren is geen goed plan. Daarom staat dit dan ook op de dopinglijst. Maar een klein aantal kopjes koffie kunnen geen kwaad. Het is prima te presteren op een kopje koffie.
Met een gerust hart kan er genoten worden van deze koffiegranita met amandel en bosbessen. Bron: Eerlijk eten.

Ingrediënten voor 2 personen
100 ml espresso
1500 ml water
55 gram palmsuiker / bruine basterdsuiker
Merg van 1/2 vanillestokje
100 gram bosbessen
2 eetlepels geschaafde amandelen

Bereidingswijze
Verwarm de espresso en het water op een laag vuur. Voeg de suiker toe en laat al roerende oplossen. Schraap het merg uit het halve vanillestokje en voeg dit aan de koffie toe.
Giet de koffie in een blik en zet dit in 30 minuten in de vriezer. Roer dit goed door met een vork. Herhaal dit elke 20 minuten tot het geheel bevroren is. Serveer de granita in schaaltjes met een bol roomijs, de bosbessen en het amandelschaafsel en voorzie het geheel van een toef slagroom.