Koud & Glad

koud en glad

Het is koud en glad buiten

- Tekst: Anjolie -

Toch hebben een aantal lopers de drive een geplande training te volbrengen. Wanneer je op pad gaat, is het verstandig de volgende tips even langs te lopen.

1. Kleding
Zorg dat je voldoende warm bent aangekleed met thermo kleding. Wanneer je in katoen gaat zweten, kan je het alsnog koud krijgen. Bij wind en ijzige regen is een jack een must. Een bandana / sjaaltje om de hals zorgt ervoor dat de kou niet via het randje van je jack naar binnen vliegt. Op je hoofd zet je een must die je zal beschermen tegen afkoelen. Handschoenen zijn aan te raden. Je weet dan zeker dat je bij thuiskomst de veters van je schoenen open kan krijgen.

2. Schoenen
Draag hardloopschoenen met voldoende profiel. Ligt er een laag verse sneeuw, dan is het nog goed lopen. Je kan op pad, want jouw looppatroon zal ongeveer hetzelfde kunnen zijn. Loop je echter over een drabje dan kan je de pech hebben dat de drab aan je zolen blijft plakken en tussen de profielen gaat zitten. Gevolg is dat je klonten sneeuw onder je schoenen krijgt, waardoor behoud van je looppatroon onmogelijk wordt. Hardlopen buiten is dan af te raden. Lopen op bereden sneeuw vergroot het risico een blessure op te lopen. Wanneer je bij elke pas tijdens de afzet iets terug glijdt, zullen je liezen overbelast worden. Wie toch loopt, zal de kracht in afzet minderen en de paslengte inkorten. Aan te raden is de training in te korten en op een lager tempo te lopen.

3. Intensiteit
Er kan beter gekozen worden voor een duurloop dan voor het lopen van een intervaltraining. Wanneer je immers een interval loopt, wil je graag je tempo vasthouden gedurende die minuten. De kans is groot dat je dan toch net even iets te snel dat scherpe bochtje wil nemen of een gladde plaats veel te laat opmerkt. Voorkom een valpartij en pas het tempo aan.

4. Trainingsplan
Kijk een naar je trainingsschema. Staat er voor de week waarin net veel sneeuw ligt een maximale week ingepland? Overleg dan met je jezelf / jouw trainer en maak van de max een rustige trainingsweek. Kort de trainingen in en pas de intensiteit aan. In een rustige week kan er ook eerder gekozen worden voor het overslaan van een training dan in en opbouwweek of een maximale trainingsweek.

5. Locatie
Kies eens voor het lopen van een fartlek in een glooiend bosgebied. Je kan dan onverhard een duurloop lopen over de heuveltjes waardoor je vanzelf op een wisselende intensiteit kan lopen. Pas wel op met dalen. En geniet vooral van de mooie (witte) omgeving.

EnjoyYourRun