Stijve Spieren

rekken

Rekken

– Tekst: Anjolie –

Van hardlopen krijg je stijvere spieren. Hardlopen lijkt niet bevorderlijk voor de lenigheid. Vaak wordt mij dan ook de vraag gesteld of er spieren gerekt moeten worden voor aanvang van een training. Na een training willen sommige lopers ook nog weleens wat aandacht besteden aan het uitvoeren van rekoefeningen. Wanneer ik hen vraag naar de achterliggende gedachte van het rekken, geven de lopers regelmatig aan dat ze het voor hun gevoel “gewoon lekker” vinden / denken dat het nodig is. Als ik hen vervolgens laat nadenken over wat er wel / niet gebeurt met je spieren als je rekt, treedt er soms een verandering op in mate en frequentie van rekken.

Je kan wekenlang, minutenlang, je spieren gaan rekken, je zal er geen langere of minder stijve spieren door krijgen. Het rekken heeft namelijk geen invloed op de mechanische eigenschappen van spieren en pezen. Toch kan het gevoel ontstaan dat je leniger wordt. Dit heeft te maken met de gewenning die optreedt. Je raakt gewend aan de pijn, de pijngrens wordt iets verlegd en je denkt dat je leniger geworden bent.

Misschien kan er eens geprobeerd worden jarenlang achtereen te rekken om te zien of er een verandering in de spieren en pezen ontstaat. Wie weet veranderen de spier- en peeseigenschappen dan wel. Maar na afloop van een training rekken raad ik af. Vooral in de winter als het koud is lijkt het onverstandig buiten te gaan staan rekken. Je kan afkoelen en je spieren willen herstellen. En kou blijkt dat niet te stimuleren. Wel geef ik de lopers aan dat het belangrijk is aandacht te besteden aan mobiliteit. De mate van beweeglijkheid is een van de factoren die een rol spelen voor het looppatroon.

Tip
Wie eens wil kennismaken met oefeningen gericht op het verbeteren van de mobiliteit is welkom bij de krachttraining in de winterperiode of op een donderdag om 19:00 uur (m.u.v. Vakanties) op atletiekbaan Vrijburg

EnjoyYourRun

Bron: SportTopics okt 2017