IJzersterk

ijzersterk

– Tekst: Anjolie Engels-Wisse –

Lopen is goed voor de gezondheid, het welzijn en welbevinden. Het is fijn je lekker fit te voelen. Toch kan het gebeuren dat goed getrainde atleten / atletes / lopers / loopsters op een gegeven moment last krijgen van vermoeidheid, een gevoel van slapte en lusteloosheid. Wanneer er ook sprake is van rusteloze benen en vlekken voor de ogen, dan kunnen dit symptomen zijn die duiden op een ijzertekort.

Dit tekort kan ontstaan door een voedingspatroon waaruit te weinig ijzer wordt opgenomen. Als de voorraad aan ijzer te laag is, gaat het lichaam steeds minder rode bloedlichamen aanmaken die de taak hebben zuurstof te transporteren. Dit is bij een bloedtest terug te zien aan een laag hemoglobine (hb) gehalte.

IJzer komt voor in dierlijke producten; heemijzer, wat makkelijk opgenomen wordt en in plantaardige producten; non-heemijzer wat voor het lichaam moeilijker op te nemen is. Het toevoegen van vitamine C aan de maaltijd kan de opnamecapaciteit verbeteren.

Om aan een aanbevolen hoeveelheid groente per dag toe te komen, moeten er flinke porties verorberd worden. De sportvoedingspiramide geeft een overzicht van de basisbehoefte, de sport-specifieke en de toe te voegen supplementen om aan de benodigde energiebehoeften te voldoen.
Wanneer we denken aan Popeye, zien we het blik spinazie wat hij in een teug naar binnen giet voor ons. Deze prestatie kunnen we bijna evenaren als de groenten verwerkt worden in een smoothie.

Tip voor een ijzersterke smoothie
Mix eens 250 gram wortels, 50 gram spinazie, 50 gram abrikozen, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel pompoenpitten in een blender.

Andere ijzerrijke producten
Runderlappen – Tahoe – Cashewnoten – Kidneybonen – Haring – Volkorenpasta – Volkorenbrood – Kipfilet – Boerenkool