De Winter van Shura Poppe

shura j2t 2017

In de serie “De winter van…” belichten we de winter van een aantal sporters.
Welke plannen hebben zij? Hoe trainen zij? Wat is hun motivatie?

- Tekst: Marianne de Kok -
In deze aflevering spreek ik de 18-jarige tennisster Shura Poppe. Eind vorig jaar was zij in het nieuws. Zij maakte bekend dat zij na haar eindexamen naar Amerika gaat om daar studie met full time tennis te combineren. Omdat ik nieuwsgierig was, hoe Shura zich hierop voorbereidt, benaderde ik haar voor een interview.

Hoe zag de winter er tot nu toe uit?
“In de winter zijn weinig toernooien. Het is eigenlijk een lange trainingsperiode. Het is nu voor mij even een wat mindere winter, omdat ik sinds enkele weken een lichte blessure heb. Dat heb ik nog niet vaak gehad.
Ik ga naar school (Scheldemond) en na school train ik bij de TOZ. Elke dag in ieder geval anderhalf uur tennis. Dat is een training met een groep. Daarnaast conditietraining, krachttraining of Core Stability training. En ook trainingen met sparringpartners. De meeste dagen train ik in totaal zo’n drie uur.”

Wat is je motivatie om zoveel uur te trainen?
“Ik vind het vooral leuk om te zien hoe ik vooruitgang boe. De stappen zijn nu minder groot dan toen ik pas begon, maar ik blijf verbeteren. In trainingen oefen ik wat in de wedstrijden niet zo goed gaat.
Toen ik begon met tennis, keek ik tegen bepaalde tennissers en hun niveau op. En nu heb ik zelf dat niveau of ben ik beter. Dat geeft een kick en de motivatie om te trainen. Ik heb ook wel eens geen zin om te gaan, maar als ik er dan ben, is het gewoon weer leuk.
Ik heb naast het tennis niet zoveel tijd voor andere dingen. Maar dat vind ik niet erg, en ik mis het ook niet.”

Waaruit bestaan de trainingen?
“De tennistraining doe ik in een groep. Daarnaast heb ik ook trainingen met een sparringpartner, en ben ik ook sparringpartner voor een ander.
De conditietraining kan bestaan uit een HIIT training (High Intensity Interval Training), waarbij we 20 seconden werken, 20 seconden rust hebben en dat een aantal keer herhalen. Het werken bestaat dan bijvoorbeeld uit springen over hordes en sprintjes.
Krachttraining kan een haltertraining in een krachthonk zijn. “

Waar werk je naar toe?
“ Deze zomer wil ik Future en Challenger toernooien in Nederland spelen. Dat zijn internationale toernooien. Ik wil natuurlijk graag meedoen aan de Driekleur Challenger Zeeland.
Verder ga ik competitie spelen. Vorig jaar speelde ik met het mixed team van ETV de Helster, uit Elst in eerste klasse. Omdat we kampioen werden, spelen we dit jaar hoofdklasse. Een mooie uitdaging. Ook op zaterdag ga ik competitie spelen, maar ik moet nog beslissen voor welke vereniging.”

Hoe bereid je je voor op je vertrek naar Amerika?
“Allereerst moet ik natuurlijk mijn examen halen en daar moet ik ook echt serieus mijn best voor doen. Verder vooral praktische zaken regelen als verzekering, telefoonabonnement. Maar ook moet ik nog een studie kiezen. In Amerika hoef je dat niet zo ver van te voren te beslissen als in Nederland. Ik wil in ieder geval een studie gaan doen, die ik eventueel als ik terug naar Nederland zou gaan hier voort kan zetten. Het is ook spannend, weg van mijn ouders en van mijn zusje. Ik heb wel kennisgemaakt met het tennisteam, maar echt kennen doe ik er niemand. Maar natuurlijk heb ik er vooral veel zin in”.