De winter van Johnny Hoogerland

Fotografie: Huib Boogert

Fotografie: Huib Boogert

De betekenis van sporten in de eerste winter na een profcarrière als wielrenner

In de serie “De winter van…” belichten we de winter van een aantal sporters.
Welke plannen hebben zij? Hoe trainen zij? Wat is hun motivatie om ondanks slecht weer toch op pad te gaan.
De eerste aflevering is voor Johnny Hoogerland:
Wat betekent sporten voor hem in de eerste winter na zijn profcarrière als wielrenner?

- Afname interview: Marianne de Kok -

Hoe is deze winter voor jou?
“Nu ik gestopt ben als profwielrenner blijf ik in ieder geval sporten. Sporten heb ik van jongs af aan gedaan. Ik vond het als kind al fijn om te bewegen. En ieder mens met gezond verstand weet dat als je jaren hard getraind hebt, je niet in een keer niets meer kunt gaan doen.
Ik wil gezond blijven, let ook best op wat ik eet. Ik wil niet 95 kilo zwaar worden. Maar het is allemaal veel minder strikt. Ik hoef geen schuldgevoel meer te hebben als ik een keer niet train of ongezond eet. Ik heb meer tijd voor mijn gezin en vrienden. Verder heb ik nu gewoon een baan en ben ik daarvoor ook op pad.”

We zien je nu als deelnemer aan loopwedstrijden in de regio. Hoe ben je daartoe gekomen?
“Vorig jaar had ik al eens meegedaan aan de Zakloop. Ik had toen ’s morgens het idee opgedaan om eens mee te doen. Dat ging een paar kilometer best goed, maar daarna was het helemaal gedaan. Ik kwam bijna strompelend over de finish. Ik heb een week flink spierpijn gehad.
Toen ik besloten had om te stoppen, had ik bedacht om dan te gaan lopen. Het is gemakkelijk en kost minder tijd. Omdat ik weet van mezelf dat ik het lastig vind om vanuit nul aan iets te beginnen, besloot ik dat ik het dan snel zou moeten oppakken. Dan was in ieder geval mijn conditie nog goed. Deze zomer ben ik al bewust regelmatig met de hond gaan wandelen en wat lopen omdat ik dacht dat ik daardoor sneller aan de schokbelasting zou wennen.”

Met welke instelling pak je het lopen op?
“Ik ben wel fanatiek en loop in de wedstrijd echt op mijn limiet. Ik kan dan niet zomaar rustig aan doen. Verder is het puur hobby. Ik heb geen schema en train zoals het uitkomt. Ik probeer 2 tot 3 keer in de week te lopen. Maar afgelopen 8 dagen (we spreken elkaar in de week na de Inkelcross) heb ik 5 keer gelopen in 8 dagen: de Zakloop, 3 trainingen en de Inkelcross. Dat merk ik dus wel aan mijn lichaam. Ik heb spierpijn en mijn schenen zijn gevoelig. Dus nu doe ik het even rustiger aan.
Ik blijf zeker meedoen aan loopwedstrijden in de buurt. Het fijne is dat het niet zoveel tijd kost. Ik ga bijvoorbeeld naar de 10 Engelse Mijl in Zierikzee, ben ik een uur hard bezig en ga daarna weer met een voldaan gevoel naar huis.”

Wat wil je deze winter doen?
“In ieder geval 2 tot 3 keer in de week lopen. Ik loop liever in een groep dan alleen. Ik ben al een paar keer naar een training bij AV’56 op de atletiekbaan geweest en dat vind ik leuk. Krijg ik aanwijzingen over goede looptechniek. Die probeer ik ook als ik zelf loop toe te passen. Straks organiseren ze lange duurlooptrainingen. Die wil ik mee gaan lopen.”

Heb je nog doelen in de sport?
“Ik wil volgend jaar de kustmarathon lopen. Als mijn lichaam gewend is aan de schokbelasting van het lopen, denk ik dat ik op het langere werk beter uit de voeten kan dan op korte wedstrijden. Ik ben door het wielrennen gewend aan lange duurprestaties. En wie weet ga ik dan nog eens kijken hoe ver ik in de regio kom, en ga ik gerichter trainen. Ik heb al een hartslagmeter gekocht en die draag ik op de training om te kijken wat mijn hartslag doet.
Daarnaast ga ik ook nog wel fietsen en wil ik nog wat criteriums bij de amateurs rijden. Door mijn baan waarbij ik onder andere de hospitality bij wielerwedstrijden ga verzorgen, blijf ik bij het wielrennen betrokken.”

De winter is voor veel mensen de tijd waarin zij moeite hebben de motivatie te vinden om te gaan sporten. Hoe is dat voor jou?
“Ik heb weinig moeite met lopen in slecht weer. Ik loop juist graag in de regen. Ik vind het heerlijk fris. Ik heb het bij lopen zo snel te warm, iets wat ik bij het wielrennen nooit had.
En lopen in het donker is juist prettig: Je hebt altijd het idee dat je harder gaat.”

Tenslotte heb je nog een tip voor beginnende sporters?
“Bewegen is overal goed voor. Elk begin is moeilijk, maar houd voor ogen, als je daar doorheen bent, raak je “in the flow” en is het heerlijk”.