Medische Coördinator Challenger Zeeland

coordinatie

Medische Coördinatie op het Center Court Challenger Zeeland

De organisatie op medisch gebied rondom de Challenger heeft in de afgelopen jaar een groei doorgemaakt. Anton Engels, sportfysiotherapeut Msc. en manueel therapeut Ma. blikt terug op zijn eerste stappen op het Center Court. Hij vertelt over de zoektocht naar partners in de para- en medische wereld en hoe deze samenwerking steeds sterker wordt. Bovendien creëert hij een sfeerbeeld met daarin plaats voor druk, stress en het genieten van de gespendeerde uren tijdens dit tennisevenement in Zeeland.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de organisatie van de medische begeleiding?
Op een geven moment kwam ik in contact met Sven Vermeulen en Sander van Buren. Volgens mij stonden we bij de Tour de France op de Pijlerdam.

Brachten de renners jullie bij het langs scheren op de Pijlerdam inspiratie een ander evenement in Zeeland qua ondersteuning op medisch gebied te verbeteren?
Dat is mooi gezegd zo.

Wanneer werden de eerste voetsporen door jou achtergelaten op het Center Court?
Volgens mij ging ik voor het eerst de baan op om Angelique van der Meet van paramedische hulp / begeleiding te voorzien. Later op de dag is orthopeed Patrick Klop betrokken geraakt bij het beantwoorden van de hulpvraag.

Sta je dan onder tijdsdruk van een scheidsrechter?
Ja, je leert daar vanzelf mee omgaan. Je mag de tijd nemen voor het stellen van de diagnose. Daarna krijg je drie minuten de tijd voor de behandeling. Soms neem ik dus goed de tijd voor de diagnose, om zo meer tijd te vergaren voor de behandeling van de speler.

Kan je een sfeerbeeld rondom de Challenger vanuit de paramedische hoek geven?
Je bouwt een sfeer op samen met spelers, coaches en collega’s. Er ontstaat contact met de spelers die steeds meer vragen stellen. Wat mij dan opvalt is dat er soms een stuk begeleiding mist rondom de speler. Wat wij in die situaties proberen is over het toernooi heen advies te geven voor wat te doen in de nabije toekomst.