Ren veilig in Rondjes

atletiekbaan B3exN7HIEAEylJS

Voor een beginnende, maar toch ook voor een gevorderde hardloper kan de drempel een atletiekbaan op te stappen behoorlijk hoog zijn. Die baan…… veel uren op een dag helemaal verlaten. Mag ik er zomaar op gaan hardlopen? Moet ik mij aansluiten bij een groep en op die vaste tijdstippen trainen? Wat zijn de regels? Welke schoenen doe ik aan?

Atletiekbaan
De atletiekbaan is gemaakt van een laag kunststof die over een geasfalteerde ondergrond ligt. Het kunststof voelt zachter aan en de schokbelasting is lager. De ronde is in baan 1 gemeten 400 m lang. De atletiekbaan zal vaak 6 tot 8 laans breed zijn. Op het middenveld is ruimte voor technische onderdelen. Meestal is de baan eigendom van de gemeente en betaalt de atletiekvereniging huur voor het gebruik. Op andere uren dan de reguliere trainingsuren trainen / lopen op de baan is hierdoor niet toegestaan. Vaak is het hek dan ook op slot wanneer er niet getraind wordt om vandalisme te voorkomen.

Trainer
Het is gewenst aan te sluiten bij een trainingsgroep. Individueel trainen kan een chaos veroorzaken als veel lopers voor zichzelf rondjes gaan rennen. Een trainingsgroep wordt begeleid door een geschoolde trainer. Hij zal tijdens de training aandacht besteden aan spierversterkende oefeningen die je loophouding ten goede zal komen. Deze variatie in oefeningen gericht op kracht, stabiliteit, reactiviteit, balans en coördinatie zijn uitdagend en versterken je fundament waarop je kilometers kan gaan hardlopen.

Tempo
Dankzij de exacte afstand van een ronde, kan je gericht op een bepaald tempo gaan lopen. Als je wilt trainen voor een 10 km op de weg, zal het looptempo op de baan meestal rondom dit tempo en je omslagpunt liggen. Lopers die bezig zijn met hun tempolopen, lopen in baan 1 tegen de klok in. Joggen en pauzeren vindt plaats in baan 3 / 4. Een trainer overlegt met elke deelnemer uit zijn / haar groep wat het loopprogramma inhoudt.

Schoenen
Sprinters lopen op spikes en midden-lange afstandslopers op wegwedstrijdschoenen, maar het meest zie je de doorsnee hardloopschoen waarmee ook op de weg getraind wordt. Wanneer je bekend bent met intervaltraining, dan gebruik je daarbij wellicht een iets lichtere schoen. Die schoen is prettig om mee op de baan te trainen. Een vaak gebruikte duurloopschoen voldoet ook nog prima. Nieuwe duurloopschoenen lopen op de baan vaak wat minder lekker doordat de demping van de schoen bovenop de demping van de baan gestapeld wordt en dan loop je wel heel “gedempt”.

Spirit
Dankzij het trainen in een groep, doe je meteen sociale contacten op. Je kan elkaar motiveren en aanmoedigen. Atletiek wordt nog vaak gezien als een individuele sport, omdat je het in je eentje kan doen, maar er heerst vaak meer team spirit dan je op het eerste oog misschien wel zou verwachten.

EnjoyYourRun

Als je interesse hebt eens bij mij op de baan te komen kijken of hard te gaan lopen? Dan ben je van harte welkom. Elke donderdag (m.u.v. schoolvakanties) geef ik om 18:30 uur training op atletiekbaan Vrijburg te Vlissingen. Je mag langslopen of mij vooraf een mailtje sturen: anjolie@zeelandnet.nl