De zin en onzin van supplementen

Nike
Nike

– Tekst: Vera Wisse –

Is het gebruik van vitamine en mineralen supplementen weggegooid geld, zoals recent onderzoek beweert? Misschien wel. Misschien ook niet. De zin en onzin van vitaminesupplementen.

Vitamines & mineralen
Vitamines en mineralen zijn essentiële voedingsstoffen. Zonder kunnen we niet leven; en maar enkele kan het lichaam zelf onder bepaalde voorwaarden aanmaken (vitamine D in de huid, en vitamine K in de darmen). Ofwel, we zullen deze uit de voeding moeten halen. Een gezond en gevarieerd eetpatroon zou in feite alle vitamines en mineralen moeten leveren die we nodig hebben.

Inname via de voeding
Daarbij rijst meteen de vraag: wie eet er elke dag gezond en gevarieerd? Nog los van de vraag: wat is dan gezond en gevarieerd? Ook valt te betwijfelen of de kwaliteit van onze voeding niet achteruitgegaan is de afgelopen tientallen jaren door de massaproductie. Al zijn er geen harde bewijzen dat dit daadwerkelijk het geval is. Aan de andere kant zijn er juist ook veel producten die verrijkt zijn met vitamines en mineralen. Of we nu meer of minder voedingsstoffen binnen krijgen dan pakweg 60 jaar geleden, is vrijwel niet te bepalen.

Hebben we dan wel supplementen nodig?
Een lichaam werkt bij de inname van een bepaalde hoeveelheid vitamines en mineralen optimaal. Bij een lagere inname kunnen er vage klachten ontstaan, zoals vermoeidheid. Bij een ernstig tekort ontstaan er gezondheidsproblemen. De matige tekorten zijn zeer slecht vast te stellen. De klachten zijn over het algemeen vaag en bloedonderzoek is niet representatief voor de status van vitamines en mineralen in de weefsels. Immers, het lichaam streeft altijd de waardes in het bloed constant te houden. De vraag of er sprake is van een optimale inname is dus vrijwel niet vast te stellen.

Meer dan genoeg
Als er sprake is van een optimale inname, heeft het gebruik van supplementen geen zin. Met een hogere inname als een optimale inname gaat het lichaam niet beter of efficiënter werken. Net als met een benzine tank. Als je meer tankt dan er in kan, gaat je auto niet sneller of langer rijden. Nee, dan stroomt de tank over. Kortom: je hebt niets aan een overschot.

Vera Wisse werkt op elke donderdag in onze praktijk FysiotherapieZeeland. Dankzij haar versterking van het team, kan er aan cliënten die willen bewegen en afvallen een volledig afgestemde begeleiding worden aangeboden. Voor afspraken kunt u bellen naar FysiotherapieZeeland en Join2Train: 0118616161.

Vera is een praktijk gestart in 2007 in Vlissingen (toenmalig Achmea Health Center) en in de loop van de jaren is de praktijk gegroeid naar in totaal 6 spreekuurlocaties door heel Zeeland. Vera is allround diëtist en begeleidt cliënten in de praktijk bij uiteenlopende ziektebeelden. Ook verzorgt zij scholingen, presentaties en workshops en schrijft daarnaast columns en artikelen voor diverse websites.

Naast diëtist is Vera de specialist in Zeeland op het gebied van sportvoeding en als zodanig ook aangesloten bij het Olympisch Netwerk in Zeeland. Zij adviseert diverse sportbonden en sportverenigingen en begeleidt daarnaast individuele sporters (recreatief en topsporters) om hun voeding te optimaliseren. Zij heeft in 2011 de tweejarige, internationale pre-master Sports Nutrition via het IOC met goed gevolg afgesloten. Tevens heeft Vera recent de ISAK level 1 cursus afgerond waardoor zij gekwalificeerd is om op een juiste manier lichaamssamenstellingen te meten die betrouwbare resultaten opleveren.