Decemberkilo’s

BNYWe9FCMAAQz2- - kopie

Overgewicht ontstaat niet tussen kerst en oud & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst…

– Tekst: Vera Wisse –

Met de feestdagen op komst nemen de verleidingen toe. Zoetigheid in alle soorten en maten is op elke hoek van de straat te vinden. Hoe ga je daar mee om als sporter, zeker als je op de kilo’s wilt of moet letten?

Kerstkilo’s
Elk jaar is er wel weer te lezen hoeveel kilo de gemiddelde Nederlander in gewicht toeneemt tijdens de feestdagen. De energie-inname ligt in deze maand dan ook meestal veel hoger. Niet specifiek door het kerstdiner, maar vooral ook door alle snoeperijen (chocolade, banket, speculaas) en kerst- en eindejaarsborrels. Een gewichtstoename van een kilo of 5 gedurende de decembermaand is beslist geen uitzondering. Dat is sowieso niet prettig, en als je een sport beoefent waarbij je lichaamsgewicht een bepalende factor is, al helemaal niet.

Overgewicht vs. gewichtsstijging
Het (enige) prettige van de kerstkilo’s is dat ze, wanneer er geen sprake is van overgewicht, relatief snel weer verdwijnen wanneer het gewone leefpatroon weer opgepakt wordt. Overgewicht ontstaat door een chronisch positieve energiebalans. Ofwel, het consequent meer innemen van energie dan dat er wordt verbruikt. Het gewicht neemt in een gestaag tempo toe, en het lichaam past zich daaraan aan. Periodes als de feestdagen geven soms een snelle, eenmalige stijging van het gewicht door een tijdelijke verstoring van de energiebalans. De periode is te kort voor aanpassingen van o.a. het metabolisme. Wanneer het normale leefpatroon weer wordt aangenomen zal het gewicht, mitst de gewichtsstijging binnen de perken blijft, dan ook relatief makkelijk weer verdwijnen.

Wat is dan te veel?
Om 1 kg (vet)massa in gewicht toe te nemen, moet een mens gemiddeld 7000kcal meer innemen dan hij of zij in die periode verbruikt. Ter vergelijk: 7000 kcal staat gelijk aan 1,6 kg kruidnootjes; 1,5 kg marsepein; 12,5 chocoladeletters; 90 glazen champagne; 27 oliebollen; of 93 toastjes met gerookte zalm. Dus op basis van deze cijfers zou het schier onmogelijk moeten zijn om meer dan enkele kilo’s in gewicht toe te nemen in zo’n beperkte periode.

Balans
Uiteindelijk komt het erop neer dat er slechts sprake kan zijn van gewichttoename wanneer de energiebalans positief wordt. Er zijn onderzoeken (geen hele goede, maar het is voor het idee) die aantonen dat met name hardlopers nauwelijks in gewicht toenemen tijdens de kerstperiode. Dit omdat zij zelden volledig stoppen met trainen gedurende deze dagen en dus hun energiebalans veel beter op pijl kunnen houden. Dus lekker blijven sporten, dan kun je gerust genieten van het kerstdiner en de extraatjes. Overgewicht ontstaat niet tussen kerst en oud & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst…

Vera Wisse werkt op elke donderdag in onze praktijk FysiotherapieZeeland. Dankzij haar versterking van het team, kan er aan cliënten die willen bewegen en afvallen een volledig afgestemde begeleiding worden aangeboden. Voor afspraken kunt u bellen naar FysiotherapieZeeland en Join2Train: 0118616161.

Vera is een praktijk gestart in 2007 in Vlissingen (toenmalig Achmea Health Center) en in de loop van de jaren is de praktijk gegroeid naar in totaal 6 spreekuurlocaties door heel Zeeland. Vera is allround diëtist en begeleidt cliënten in de praktijk bij uiteenlopende ziektebeelden. Ook verzorgt zij scholingen, presentaties en workshops en schrijft daarnaast columns en artikelen voor diverse websites.

Naast diëtist is Vera de specialist in Zeeland op het gebied van sportvoeding en als zodanig ook aangesloten bij het Olympisch Netwerk in Zeeland. Zij adviseert diverse sportbonden en sportverenigingen en begeleidt daarnaast individuele sporters (recreatief en topsporters) om hun voeding te optimaliseren. Zij heeft in 2011 de tweejarige, internationale pre-master Sports Nutrition via het IOC met goed gevolg afgesloten. Tevens heeft Vera recent de ISAK level 1 cursus afgerond waardoor zij gekwalificeerd is om op een juiste manier lichaamssamenstellingen te meten die betrouwbare resultaten opleveren.