10 tips: trainen in de zomer

Bhk8O2LIcAAfrOQ

De zomer biedt vaak prettig weer om buiten te sporten. Velen lopen liever in de zomer buiten dan in de winter. Het is lang licht en ook dat geeft meer gelegenheid een moment te kiezen even voor jezelf te gaan trainen. Toch zijn er in de zomer ook een paar struikelblokken te vinden waardoor er wel eens een kink in de kabel kan komen in je trainingsplannen. Denk maar eens aan de vakantie; kinderen geen school is fijn, maar je mist wel even het kunnen trainen onder schooltijd. Bij verenigingen is het in de zomer soms ook wel erg lang stil. Ga je dan zitten wachten tot de zomer voorbij is? Tuurlijk niet. Hieronder een paar tips voor trainen in de zomer.

1. Plan tijd voor sport in op vaste tijdstippen in de weken tijdens de zomervakantie. Overleg thuis over de momenten die je kiest.

2. Denk ook aan de mogelijkheid later in de avond te gaan trainen. Eet dan vooraf een vrij lichte maaltijd en train niet te intensief. Na een intensieve training kan het namelijk wel eens een paar uurtjes duren voordat je lekker in slaap kan vallen.

3. Kies een doel: wanneer wil je wat kunnen. Volg een trainingsschema of maak voor jezelf een opbouw naar dat doel toe.

4. Kies een naast het doel leuke en aantrekkelijke evenementen of wedstrijden uit waaraan je wilt deelnemen. Tip: in de zomer is er een stratenloopcircuit in Zeeland. 6 woensdagavonden op rij. Het gezin kan mee en op een terrasje wat eten en drinken en ondertussen jou aanmoedigen.

5. Bescherm jezelf tegen te felle zon. Smeer vooral huid die nog weinig zonlicht gezien heeft in als gaat sporten. Je mag wat kleur krijgen als gevolg van je inspanningen, maar niet rood worden door de zon.

6. Als de temperatuur boven de 24 graden uitkomt, is het wel warm om te trainen. Kort je training iets in of ga eerder of later op de dag.

7. Ga je langer dan anderhalf uur lopen? Neem dan voldoende water en gel mee. Tip: stippel je route uit langs posten waar je water kan tappen. Je hebt dan enkel je gel mee te nemen en 1 leeg flesje.

8.Plan je een dagje strand? Loop er dan voor. Na een strandbezoek kan een rondje hardlopen erg moeizaam gaan.

9. Geef jezelf een leuke luchtige outfit kado. Voor je het weet is het weer koud en loop je weer in een lange tight en jack.

10. Geniet van het sporten. Een beetje afzien kan fijn zijn, je wordt fitter en sterker.