Rekken… Iedereen doet het goed

Nike
Nike

In de laatste jaren is er over geen thema zo veel gediscussieerd als “het rekken”. Je mocht niet meer verend rekken, maar juist tussen 30 en 60 seconden vasthouden. Dan mocht je toch weer verend rekken; of zelfs helemaal niet meer rekken. Kortom niemand weet meer wat zinvol is en zijn er heel erg veel verschillen in strategie voor het “rekken”.

Structuur
De laatste jaren zijn we wat betreft de kleine structuren binnen de spier en banden wijzer geworden. We weten dat een spier voor het grootste gedeelte uit bindweefsel (collageen) bestaat. Dit collageen is niet rekbaar en geeft aan dat een spier eigenlijk niet rekbaar is. Dit hebben vele onderzoeken ook reeds aangetoond. De enige manier op een spier wat te verlengen is door de aanmaak van meer materiaal. (Dit is met zeer specifieke technieken mogelijk). De reden dat je door “rekoefeningen” toch na verloop van tijd een grotere bewegingsuitslag creëert berust op de gewenning aan de pijn. Dus is het woord “rekoefeningen” eigenlijk niet correct?

Onderzoek
Wat nu? Geen rekoefeningen meer? Heeft dat geen zin? Deze vraag is mij de laatste jaren erg vaak gesteld door atleten en media. Er zijn vanuit meerder kanten onderzoek gedaan en men heeft geen bewijs gevonden dat rekken een preventieve uitwerking heeft voor sportblessures of kan zorgen voor een beter resultaat. Hij heeft zelfs kleine aanwijzingen gevonden dat er wat negatieve effecten zouden zijn; De laatste tijd is in de media te lezen dat rekken kort voor een explosieve activiteit (Springen/sprinten) een negatief effect heeft op de prestatie..

Praktijk
Wat houdt dit nu praktisch in? Wat kan je nu het beste doen? Wat is de plaats van het rekken binnen de warming-up en cooling-down? Wat duidelijk moge zijn neemt het “rekken” binnen de warming-up geen prominente plaats in. Vele voelen zich echter erg prettig om voor een wedstrijd of training de rekken. (Mn de afrikanen besteden hier veel aandacht aan en lopen toch niet allemaal slecht) Deze moeten dit dan ook beslist blijven doen. Het is vaak ook een moment van rust en sociale contacten: kletsen. Voor diegene die er een hekel aan hadden, is dit natuurlijk een goed bericht. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je flexibel bent en blijft. (grote, rustige bewegingen richting maximale bewegingsuitslag)
Wat betreft de plaats tijdens de cooling-down ben ik wat voorzichtiger. Na een wedstrijd of hardere training is de kans dat er micro-letsel in het collageen ontstaat groot, vandaar dat rekken dan met veel terughoudendheid geadviseerd moet worden.
Mijn ervaring is dat “rekken” in de blessurebehandeling zeker wel een plaats heeft.

Samenvattend
Iedereen doet het goed! Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit wat je doet, als je jezelf er maar goed bij voelt. Zorg wel voor goede flexibiliteit in de gewrichten.

Tekst: Anton Engels. Sportfysiotherapeut en manueel Therapeut Ma.